Other Languages: [English] [Slovak] [Nederlands] [Español] [Deutsch] [Polish] [Svenska] [Italiano] [Romanian] [Português] [-your language?-]

De ASCII Ribbon Campagne


Tegen het gebruik van alle HTML e-mail en eigen-formaat bijlagen

Welkom op de officiŽle pagina van de ASCII Ribbon campagne. Begonnen als een halfwasse poging, werd het al snel duidelijk dat meer en meer mensen zich niet bewust zijn van een aantal fundamentele dingen over e-mail, en wat richtlijnen voor wat betreft het versturen van e-mail op zijn plaats zijn. Vooral als het gaat om e-mails verstuurd als HTML of in eigen formaten. Omdat er slechts een paar pagina's hier en daar verspreid te vinden zijn op het internet die niet in relatie tot elkaar staan en niet makkelijk te vinden zijn, ontstond het idee om ťťn centrale pagina voor dit probleem te maken, en zo was www.asciiribbon.org geboren!

Iedereen wordt aangemoedigd om het woord over deze campagne rond te laten gaan, en mensen naar deze pagina te sturen voor meer informatie.

Waar gaat deze campagne over?

Simpel gezegd: de campagne is tegen het gebruik van elke vorm van HTML e-mail, en van e-mail verstuurd in eigen formaten. Waarom? Om een aantal redenen:

Mailberichten in eigen formaat zijn zelfs nog erger. Hiermee wordt een ontvanger gedwongen een bepaald besturingssysteem, programma, of officepakket te hebben om e-mail te kunnen openen en lezen. Denk bijvoorbeeld aan een e-mail die is verstuurd in de vorm van een Word document. Het idee hierachter is dat iemand een Word document zou kunnen sturen en dat de layout, lettertypes e.d. er bij de ontvanger exact hetzelfde uitzien als bij de verzender, ongeacht het e-mail programma. Echter: e-mail programma's zullen dit soort mails zelf nooit kunnen openen en zijn dan afhankelijk van een koppeling naar een extern programma om het eigen formaat weer te geven. Dit is misschien niet eens mogelijk in het e-mail programma, of het externe programma dat nodig is, kan zelfs niet eens beschikbaar zijn voor het besturingssysteem of de hardware waar de ontvanger gebruik van maakt! Het formatteren van een bericht en basislayout kan even gemakkelijk worden bewerkstelligd in reguliere (platte) tekst. Hiernaast is het ook nog eens zo dat documenten in een eigen formaat vaak (verborgen) informatie bevatten over de verzender: persoonlijke informatie, installatiepaden, en nog veel meer. Deze informatie wordt meegezonden zonder dat de verzender hier iets van weet.

Wat kan ik doen om te helpen?

Ik ben blij dat u dat vraagt!
U kunt een paar dingen doen om te helpen:

Links

Natuurlijk was deze campagne onmogelijk geweest zonder de mensen die dit allemaal in beweging hebben gezet. Hieronder vindt u een aantal (maar zeker niet alle) pagina's die gerelateerd zijn aan deze campagne. Hier vindt u meer informatie, meer handtekeningen, en meer hulp! Als u denkt dat hier iets essentieels mist, laat mij dit dan a.u.b. weten.

ascii ribbon campagne (Engels)
7 redenen waarom html e-mail kwaadaardig is (Engels)
geen html mail (defunct) (Engels)
losderover.be (Nederlands)
ascii ribbon campagne (Duits)
ascii ribbon campagne (Engels)
ascii ribbon campagne (Engels)
Alstublieft, geen MS Office documenten (meerdere talen)
Rant against HTML mail (English) [translated in German/auf Deutsch]
Put an end to Word attachments (English)

Contact

If you have additions, comments, complaints, you can drop me a line by using this contact form.