Andra Språk: [English] [Slovak] [Nederlands] [Español] [Deutsch] [Polish] [Svenska] [Italiano] [Romanian] [Português] [-your language?-]

ASCII-bandskampanjen


Mot all HTML-epost och privatägda bilageformat

Välkommen till ASCII-bandets officiella kampanjsida. Den startade som en halvseriös ansträngning, och det har visat sig att fler borde göras medvetna om några grundläggande fakta och riktlinjer om att sända e-post, med brev i HTML och privatägda/stängda bilageformat på e-postade filer i åtanke. Eftersom bara några spridda sidor kan hittas, på olika servrar och utan någon klar officiell hemsida, så verkade det som att något borde göras. Och www.asciiribbon.org föddes!

Alla uppmanas att sprida ordet om den här kampanjen, och att visa andra till den här sajten för vidare information.

Vad handlar den här kampanjen om?

I korthet: den är mot alla epost skickade som HTML, och all epost med bifogade filer i privatägda(proprietära) format. Varför? Ett antal orsaker:

Proprietära (stängda format) brev är ännu värre. De påtvingar mottagaren att använda ett specifikt operativsystem, program eller office-paket bara för att öppna och läsa epost. Betänk att få ett brev som ett word-dokument. Idén bakom det är att man kan skicka ett word-dokument och bibehålla textformatering och upplägg oberoende av mottagarens epostläsare. Men, epostläsare kan aldrig att kunna öppna den här typen av dokument internt, är ofta begränsade till att starta ett externt program, eller ett program som kanske inte ens finns för deras operativsystem alls. Grundläggande textformatering och upplägg kan också göras i vanlig text. För att inte nämna det faktum att dokumenthuvuden vanligtvis innehåller personlig information, installationsinformation, och mer om avsändaren som utan att veta det skickas med.

Vad kan jag göra för att hjälpa till?

Jag är glad att du frågade!
Du kan faktiskt göra några saker för att hjälpa till:

Länkar

Den här sidan skulle inte varit möjlig utan personerna som påbörjade det här arbetet. Här nedan ser du några (men säkerligen inte alla) sidor relaterade till den här kampanjen med mer information, fler brevsignaturer, och mera hjälp! Om du känner att det är något viktig som saknas här så säg till mig.

asciibands-kampanjen (Engelsk)
7 orsaker varför html-epost är ont (Engelsk)
ingen html-epost (nere) (Engelsk)
losderover.be (Holländsk)
asciibands-kampanj (Tysk)
asciibands-kampanj (Engelsk)
asciibands-kampanj (Engelsk)
Inga MS Office-dokument, är ni snälla. (flerspråkig)
Rant against HTML mail (English) [translated in German/auf Deutsch]
Put an end to Word attachments (English)

Kontakt

If you have additions, comments, complaints, you can drop me a line by using this contact form.


[Translated by Henrik Isacsson]